Kameror vi gillar...

Ny avdelning här för lite tips och inspiration när det gäller kameraköp. Delar lite erfarenheter och kanske något bildexempel med kameran i fokus.

 

Först ut är Olympus Trip 35.  

 

En verklig klassiker som tillverkades mellan 1967 och 1982, 15 år alltså. Kameran förblev i stort sett oföändrad sedan introduktionen, men filmkänsligheten ökades från 200ASA till 400ASA ganska omgående. Man hade ambitioner hos Olympus att sälja bra  kameror för en billig slant, Pen från 1959, är föregångaren till "folkkameran" Trip. Tidigare modeller har en avtryckarknapp i krom mot senare i svart plast. Jag tycker mig se att kvaliteten är högre hos de tidiga exemplaren med mer metall, i kugghjul osv.  

 

 

Bra optik var det centrala och man valde en Tessar-typ med fyra element. Brännvidden 40mm och ljusstyrkan f2.8. Trippen har en selencell som styr den automatiska bländaren och fungerar förvånansvärt bra. Problem uppkommer faktiskt sällan med ljusmätarcellen. Det som istället oftast behövs åtgärdas är sega slutarblad pga olja, eller att bländarmekanismen kärvar ihop. Slutaren är mycket enkel med två tider på 1/40s och 1/200s. Kameran hoppar i "A"-läget (auto) mellan dessa tider beroende ljusförhållandena. Också något som ska kollas vid köp. Det finns ett blixtläge som kopplar ur automatiken och då väljer man bländartal beroende på film, avstånd osv. Då kör kameran i den lägre hastigheten 1/40s. Fokuseringen sker med s.k zonfokus. Fyra lägen med symboler, jag hade föredragit en vanlig meterskala men den sitter på andra sidan, svår att se.  

 

 

Hur är kameran att använda då? Exakt så simpel och lätt som man kan tro. Det enda är att komma ihåg fokuseringen ifall man kommer ifrån en ren point and shoot med autofokus. Bilderna blir extremt skarpa om man får till rätt fokusering. I lägre ljus måste man vara stadig på handen för att undvika skakoskärpa. Exponerar bra under "normala" ljusförhållanden. Trip 35:an ligger skönt i handen med en behaglig tyngd. Också en väldigt vacker sak enligt mig!

 

Betyg: 7/10