Kameror vi gillar...

Under luppen denna gång är Canon Dial 35.

 

Första gången man ser en Dial undrar man om det verkligen är en "vanlig" kamera. En platt nästan kvadratisk burk med en ratt som sticker ut, och mitt på denna burk något som ser ut som en nummerskiva från en gamml telefon. Men bakom denna fasad rymmer sig faktiskt en av de bästa analoga kameror som funnits.     

Vid återspolning av film trycker man in och vrider på en knapp på sidan...motorn drar tillbaka filmen också. Genial!
Dial 35-2 med högre ASA-tal och hot-shoe. Batteriet byttes från MR50 eller PX1 till PX-625. Tvåan är att föredra men ingen större skillnad.

Canon Dial är en motordriven halvformatskamera, dvs bildrutan är halva formatet för en vanlig 35mm-kamera, 18X24mm. Den mystiska knoppen eller cylindern som sticker ut är själva motorn som sköter filmframmatningen, och därmed också uppdraget av slutaren. Motorn består av en fjäder, precis som på gamla leksaker, som spänns upp och lagrar energin. Man kan ta ungefär 15 bilder i en följd innan man måste dra upp igen. Man ska egentligen inte dra max på fjädern då stora belastningar läggs på både fjäder och kamera, 6-7 bilder i en följd känns mer adekvat.

 

Den runda "nummerskivan" innehåller slutaren med de valbara tiderna 1/30, 1/60, 1/125 och 1/250s. Även optiken, ljusmätaren och fokuseringsarmen inryms i denna. Canon Dial har en vass 5-elementslins som gör att man kan förstora även ett halvformatsnegativ mycket utan störningar. Men vissa gillar korn, som jag, och de kan ju accentueras med rätt film och soppning. Halvformatare ger ju såklart större korn vilket alltså kan bli till en fördel för en viss stil. 

 

Första typen av Dial. Lite snyggare i min mening. Hade 500ASA som max mot 1000ASA på 2:an. Ingen deal breaker tycker jag.  

Filmens känslighet ställs på den inre skivan. Ljusmätarens Cds-cell ligger där bakom och får in rätt mängd ljus beroende på hålen på skivans storlek. Maxhastigheten var på Dial 1 500ASA men gick upp till 1000ASA på 2:an. Vid sidan av detta hjul ligger avtrycket och räknverket. Trots alla innovativa design- och konstruktionsval på Dialen känns den i användandet oerhört ergonomisk och intuitiv. Bländaren sköts automatiskt i förhållande till vald slutartid. Bländarautomatiken är ett måste på denna kamera, ska kollas innan man köper en! Andra tester bör innefatta ljusmätare, frammatning och slutare. I sökaren  framgår bländarval och även avståndsinställnignen med nålar. 

 

Bildrutan är liggande mot Olympus Pens stående. Jag gillar Pen-typen bättre eftersom de flesta bilder jag tar läggs i par, funkar mycket bättre då. Vad jag kan komma på vad gäller konstruktionsmissar på Dialen är nog batteriets placering inne i kameran det enda... Man kan alltså inte byta batteri mitt i filmen utan den måste spolas tillbaka först.        

 

 

Betyg: 8/10