Kameror vi gillar...

Konica Hexar AF är snabb och har en massa bra funktioner. Och om man bara ska ha en point and shoot-kamera är Hexaren kanske den främsta kandidaten.

Vad folk har fastnat för med kameran och vad som gör Hexaren unik är en inställning som kallas "silent" eller "stealth mode". Aktiveras detta läge blir kameran i stort sett helt tyst! Ett knappt märkbart klick och en något fördröjd och långsammare frammatning än vanligt är vad man får. Ingen annan motordriven kamera är tystare. Alla versioner av Hexar AF har denna funktion men det är inget som finns direkt tillgängligt utan måste aktiveras genom att programmera lite med några klick på menyknapparna. Har själv en "Titanium" som då har en kåpa i titanium. Classic, Silver och original finns också.

 

För att räknas till en "kompakt" och en rätt modern kamera är den ganska stor. Det är lite som en "riktig" kamera man har med kamerarem runt halsen. Det kan göra att man ibland väljer en mindre kompakt för att ha kameran i fickan. Men det kan även kännas som en fördel med en lagom tungt och stort hus i händerna. Hexar AF har som namnet indikerar ett autofokusobjektiv. Den är hyfsat snabb och visar parallaxkompensationen i sökaren. Bra ifall man ska fota på nära håll. Den har givetvis också manuell inställning av fokus men det är sällan användbart. Annars kan man köra bländarförval eller program för exponeringar. Och här uppenbaras lite av kamerans akilleshäl, max slutartid är 1/250s. Men jag har kört 100-film under sommaren och 400 under vintern och det går bra. Ett steg överexponerat har ingen större betydelse.         

Snygg med lite "sleeper"-estetik tycker jag personligen. Inbyggt motljusskydd och man kan skruva på ett UV-filter om man så vill. Dock måste man ha ett extremt tunt filter, annars tar det rörliga objektivet i det när man fokuserar på närmaste avstånd. Då visas en felkod i displayen...vilket gav mig panik innan jag förstod vad som hände. Kör därför utan filter efter det.   

Optiken i Hexaren är en väldigt bra, annars hade inte kameran fått samma enormt positiva mottagande som den fått. Gluggen ska enligt källor vara en modifierad "dubbel-Gaussian"-version med 7 element i 6 grupper. Bländare från f2-f22. Optiken i sig är skäl nog att köra med denna kamera! 

 

Om man jämför med en Contax T3 eller Minilux till exempel så känns denna väldigt mycket mer trygg och hållbar. Många andra kompakter har ett objektiv som åker ut och in en rätt lång bit när man slår på den. Även linsskydd som ska öppna och stängas korrekt varje gång. Det tar på mekaniken och förr eller senare rasar det. Denna har bara fokuseringsrörelsen och inga skydd. Ett kardinalfel på dessa som dyker upp i stort sett på alla är autofokusen plötsligt står och hattar och inte rikigt träffar. Man kan inte trycka av då heller. Det är då en kontakt i avtryckaren som blivit smutsig och kräver en rengöring. En ganska lätt sak att åtgärda själv om man är hyfsat händig.    

Ovansidan med kontroller. Stora ratten till höger väljer man bländare eller bara kör på "P" som i program. Dessutom, en riktig blixtsko! Ej inbyggd som på majoriteten av kompakter. Bra.

 

Till vänster syns några av de specialfunktioner man kommer åt genom lite programmering.

Summerar denna kameras förtjänster och eventuella tillkortakommanden (1/250s som max slutartid) och får då betyget 9/10

En nördig och rätt kul grej med Hexaren, och alla Konica-kameror såvitt jag vet, är att det finns ett urtag i ramen som syns på bild och negativ efter framkallning. Man kan alltså identifiera vilken Konica bilden kommer ifrån! : ) Kan ses i bilden till vänster i nederkanten.