Kameror vi gillar...

En annan favorit som jag haft sedan 2006, och som jag mot alla odds behållit, är kompakten Minolta TC-1.

TC-1:an tillhör det högre prissegmentet inom 35mm-kompakter ihop med exempelvis Contax T3 och Leica CM. Inte lika känd  men alltid med goda användaromdömen. Den har en inte fullt så snabb glugg som de tidigare nämnda, utan har modesta f3.5. Men karaktären på optiken ihop med den finurliga bländaren som ger en absolut rund iris på alla bländarlägen, går inte av för hackor. Minolta gav ut samma optik med Leica skruvgäng, väldigt ovanlig och dyr beg. Konstruktionen har 5 element i 5 grupper, varav två asfäriska. Låter ju bra.    

Titanhölje! Men svarta mer rare och snyggare...som vanligt.

Minolta G-Rokkor 28mm f3.5 med Leica skruvgäng. Fet!

Minolta TC-1 är liten: en decimeter bred, 6 cm hög och 3,5 cm bred. Den ligger bra i handen men är nästan i minsta laget. Den har manuella kontroller som man kan ändra i undermenyer på ratten upptill. Man kan bl.a ställa om AF/manuell, ISO-tal, blixt av osv och spara i "hold"-läget. MYCKET bättreän T3:an i det avseendet. Bländaren är som synes manuellt justerbar mellan f3.5 och f16.

 

Bländaren justeras med en arm eller skiva med olika storlekar hål som ligger mellan linselementen. Precis som på de absolut simplaste kamerorna som Holga eller AGFA Clack! Men vad som gör att det fortfarand rör sig om en galet avancerad hi-end-kompakt är att den har en "extra" bländare som aktiveras genom att slutarbladen då bländar ner. Detta sker i ljus över EV 11.5. Man kan alltså knappast få en överexponerad bild genom klantighet eller ens med avsikt. Detta system kallas Automatic Automatic Aperture Compensation AAAC. TC-1: an är dessutom välsignad med en spotmätare vilket gör att man kan mäta på ett litet område. Bra med 28mm-glugg!

 

Slutaren specar förresten 8s-1/750s vilket är i par med T3:an. Även diopterjustering finns vilket gör att man kan skippa brillorna. Vilka features!   

Jaha, om man ska skippa allt tekniksvammel och gå på pudlens kärna, hur är den att fota med och hur ser resultaten ut? Jo, den är helt enkelt fantastisk. Bilderna blir galet bra också, bra tryck i kontrast. Fokus sitter allt som oftast och exponeringarna likaså. Den går lätt ner i innerfickan vilket är mer än vad man kan säga om Contax T2 eller Nikon T35i & T28i. I valet mellan denna och Ricoh Gr1 är det denna som är den värdige vinnaren. Detta genom den vansinniga kvaliteten och även mångsidigheten. Båda har grym optik och sina förtjänster...mer karaktär i TC-1:an men ett steg långsammare.

 

 

 

Betyg: 10/10