Kameror vi gillar...

En snabb och riktigt ball mätsökarkamera med utbytbar optik presenteras här: Kowa Kallo 140.

Kowa Kallo 140 är en hyfsat ovanlig kamera. Hade turen att stöta på den på Tradera märkligt nog. Det som intresserade mig var förstås den snabba gluggen på f1.4. Trodde att den ar fast men det visade sig vara en utbytbar sak. Det finns tydligen en snabb 85:a också. Förutom att ha snabb optik har den en ovanligt bra sökare, riktigt ljusstark med en kontrastrik mätsökarruta. Dessutom en riktig skönhet i min menig! Om man jämför med Lynx 14, vilket ligger nära till hands, är kontrollerna för slutartider och bländare sämre. Inte minst för att bländare och slutare är kopplade, så man måste "hacka" sig fram för att nå t.ex 1/500s. Lite som på en bladare. Kallo har ingen ljusmätare alls. Inget man saknar heller i och för sig.  

  

Tar man bort optiken ser man slutaren där bakom, en Seikosha SLV-slutare med 1/500s som snabbaste tid. Min hade rätt kladdiga slutarblad och behövde en rengöring. Har inga specifiaktioner på optiken, säkert inte lika väldesignad som Lynxen misstänker jag, men den är roligare! Det finns nerds som konverterat till Leica M-bajonett för at få den på en "riktig" kamera.  
Bemödar man sig med att konvertera till Leica-bajonett måste väl gluggan ha något alldeles speciellt!?
Kowa SW. Snygg slimmad sak med en fast 28/f3.2-optik. På inköpslistan. Finns i svart också.
Kowa som kameramärke är ganska okänt, i alla fall i Sverige. Man producerade div SLR-kameror och en 6x6 SLR, Kowa Six, en slags Hasselbladskopia, under 1950-1960 talen. Kikare är man rätt stora på fortfarande. En kamera vid sidan av Kallo som jag är nyfiken på är Kowa SW. En 35mm-kamera med en fast 28mm-vidvinkel. Otroligt fin men svår att hitta utanför ebay och $$$.   

Som kamera att använda är Kowan rätt awkward...mekigt att byta slutartid/bländare. Inget att rekommendera som en allround-ta-med-i-farten-kamera. Men att fota kvällstid eller interiörer på full öppning är riktigt kul, och resultatet blir alltid bättre än vad man trott. Bubblig och mycket angenäm bokeh! 

 

 

Betyg 8/10 (tack vare gluggen!)