Kameror vi gillar...
Yashica är kända för snabba kompakter, "Nattkameran" inte minst. Och Yashica CC är en av få snabba kompakter med 35mm-lins. Men snabbast av dem alla är Yashica Lynx 14. Lynx fanns i flera modeller som Lynx 1000 och 5000. De var unika på sitt vis med att de hade 1/1000s som snabbaste slutarhastighet. Inte snabbast då Minolta hade sin V2 som kom upp i 1/2000s.
Men för att återgå till Lynx 14 är kanske benämningen "kompakt" rätt missvisande. Det är en ganska stor klump med en avevärd vikt, 850 gram. Optiken utgör en stor del av den vikten. Hela 7 element i 5 grupper fixar en mycket skarp bild trots hastigheten. Brännvidden på 45mm har nästan alla Yashica-kompakter så även denna. Närgränsen är 0,8 meter vilket får anses bra. Det finns två modeller av Lynx 14,den första utan "E" och den senare som hette Lynx14E. Den skröt med en IC-krets och hade ljusdioder för ljusmätningen. Cool.
Slutaren är en Copal SVE, och det är en mycket tillförlitlig sak. Men som med alla slutare ska de ses över emellanåt. Ljusmätarnålen syns både ovanpå huset och inne i sökaren, och den är kopplad till bländare och slutare. Filmhastigheten är på den första modellen går upp till 800ASA, osäker på om Lynx 14E har samma.
En stor glasklump innehållandes 7 element inger respekt! Denna modell med en IC-krets heter Lynx 14E och är den senare typen. IC=Integrated Circuit=framtiden. dataåldern m.m.
Batterier till Lynx 14 är på den äldre modellen PX625 och den nyare PX640. Båda kan man lösa med att bygga lite adaptrar, oftast räcker det med ett batteri och lite folie. Riktiga volt-kompenserade adaptrar finns dock. Då får man rätt formfaktor dessutom. Vad kan mer sägas om Lynxen...sökaren är väl OK men inget som avviker uppåt eller nedåt. Frammatningsarmen har en ganska lång rörelse, 3/4 av ett varv, armen stannar rakt framåt. Just det, gängfilterdiameter är på 58mm.
Handhavande är som förväntat, ganska balanserad trots den tunga gluggen. Det finns lättare lösningar med samma bländare, en M-Leica med en Summilux eller Canon 50/1.4 är mindre och mer användarvänligt givetvis, och man kan köpa vilken SLR och sätta på ännu snabbare gluggar. Men för att vara en rangefinder med centralslutare är det bra!
Bildkvaliteten är bra. Bakgrundsoskärpan är fint krämig på full glugg, men givetvis också rätt mjuk. Möjligen kan man behöva justera mätsökare mot fokus på filmplanet, men om den sitter är det hur bra soom helst. Nedbländad till f5.6 är den sylvass. Man kan dock notera en del "barrel distortion" på raka linjer i bakgrunden om man fotar nära. Kan också nämna att det finns ett konverteringskit för denna glugg till Sony-bajonett. (Båda bilder nedan på f1.4)
Betyg 7/10