Leica precis som Rolleiflex, och för den delen alla analoga kameror, brukar med tiden tappa justeringar, tider och funktioner som gör dem svåra att jobba med. Gammal olja och fett blir hårt och segt. Långtidsverken är mest känsliga och där brukar man se problemen först.
Andra problem med ridåslutare är att ridåerna rör sig olika fort, vilket kan leda till att kameran underexponerar på ena sidan av negativet. Oftast är det på 1/1000s som man ser det tydligast. Slutartider bör generellt justeras emellanåt för att få bästa resultat. Av en handfull Leica M3 är det kanske en som kommer upp i 1/1000s, de flesta hamnar på 1/500s-1/750s.
Ridåer kan också få hål i sig. Gamla "skruv-Leicor", dvs. serierna I, II, III, ser man det ofta på. Ridåer finns att få tag på till M-serien, till de tidigare får man tillverka själv av ridåmaterial.
Optik kan jag ta bort "haze" eller slöjning på. Oftast blir det helt bra igen. En del typer som Summicron 50mm "rigid" är känd för att ha en extremt mjuk coating, försöker man ta bort haze från den kan skiktet repas. Då kan man antingen ta bort det helt, vilket är bättre än att ha mycket slöja, eller avstå om det inte är så mycket.
En service innebär att kameran tas isär och rengörs i de delar som påverkas av gammal olja etc. Den smörjs med de bästa syntetiska oljor som går att uppbringa av märket Moebius. Sedan justeras slutartider med hjälp av ett mätinstrument som mäter på 3 punkter på ridåerna. Justering av mätsökare ingår vid ihopmonteringen. Slutartider mäts ner till +7 grader, under detta finns det för stor felmarginal för att kunna ge garantier för korrekthet.
Teknisk utrustning: 2 st Kyoritsu EF 500 AC, multifunktionstestare. 2 st 24 LT & 32 LT Gokosha Lens Tester, kollimator.
Prisexempel på servicekostnader 2024: (Moms 25% tillkommer)
(Garanti lämnas på utfört arbete i två månader. Frakt och returfrakt står köpare för, vilket även gäller reklamationer. Ansvar för inlämnade saker gäller i 6 mån. För närvarande utför vi endast reparationer till adresser i Sverige)